28 apr 2021

Børn har svært ved at skynde sig - og det er helt logisk, 11. marts 2021

Rigtig mange børn har svært ved at skynde sig på kommando. De kan sagtens cykle og løbe hurtigt, men ofte fordi det her og NU er sjovt.

Men det kan være meget sværere for mange børn at skynde sig, når begrundelsen er: ”Fordi vi skal skynde os…!”

Børn kan nemmere øge tempoet, når de mærker opbakning, anerkendelse og nærvær.

Børns ben kan løbe virkelig hurtigt til bussen, når det foregår i et kapløb med en storsmilende far. Det kniber noget mere med energi, hvis far i en uendelighed gentager ordene: ”Koooooommmmm nuuuuu”.

Fidusen er, at børn ofte er bedre i stand til at øge farten, når voksne samtidig signalerer smil, kontakt og påskønner børnenes initiativer undervejs: ”Godt løbet” eller ”Yes, så kom det venstre ben i flyverdragten – måske er højre ben allerede klar”!

OG det er faktisk ikke særlig paradoksalt.

Børn har nogle meget fintfølende antenner for stemninger.

Og når der er god og tryg stemning, øges børns lyst til at bruge kroppen. Og både motorisk styrke, evnen til koordinering og samarbejdslysten stiger i gode stemninger.

Det gør en positiv forskel, når voksne erkender, at barnets støvler bøvler. Når børn ser og mærker, at de voksne lægger mærke til deres initiativer, giver det ro i deres nervesystemer. Når buksebenet driller, eller trappens trin skal bestiges, er det meget lettere at overvinde disse forhindringer, når barnet imens kan mærke opbakning og dermed fornemmer et positivt fællesskab med de vokse.

Desværre får negative reaktioner også negative konsekvenser. Børn som hører, mærker og fornemmer, at de voksnes tålmodighed er væk, og at talen er skarp, oplever det modsatte i kroppen.

Når stemningen er trykket, og et barn bliver irettesat og skældt ud, fører det ofte til skyld og skamfølelse hos barnet.

Den trykkede stemning sidder ikke kun i følelserne, den medfører, at det er sværere og tungere for barnet at styre kroppens både små og store bevægelser.

Derfor giver det mening, at voksne finder den indre ro til at udvise overskud, så der er en tryg og positiv stemning, også når det skal gå stærkt.

Så: Når børn nemmere kan skynde sig i gode stemninger, kommer de hurtigere i flyverdragten, gennem lektier, op ad trappen, ud til bilen eller bussen. Men det kræver, at de vokse er i ro.

Og… det tager ikke længere tid at sige ”Wau, du går faktisk hurtigere end mig” end at sige ”Kom nu – hvor mange gange skal jeg sige det?

Prøv det – øv det på gode dage. Stemningen er aldrig ligegyldig, heller ikke når det skal gå lidt stærkt. Ro smitter og skaber både øget kropslig sikkerhed og bedre trivsel. God fornøjelse.