Om børns behov for at mærke kroppen og Dagskursus om de sårbare børn og unge

Hermed en varm sensommerhilsen til jer alle fra mig☺☺

Jeg håber I alle har nydt sommeren og er kommet godt i gang med alle de aktiviteter, der hører med, når det ikke er ferie og højsommer.

Denne nyhedsmail har følgende indhold:
    • Et fagligt skriv om hvad fodstøtte, urolige fødder og urolige kroppe har at gøre med, hvorfor nogle små og større børn vælger at sidde på deres fødder og underben. Med et opråb om at voksne jævnligt tjekker om stolene passer til børnenes benlængde.

    • Nyt dagskursus d. 27. september 2021 i Næstved om de sårbare børn og unge

Om børns behov for at mærke kroppen – også fødder og underben
Børn mærker deres krop bedre, når de bevæger den, eller når den bliver mast eller presset mod noget.
Derfor er der mange børn, som forsøger at finde muligheder for at mase og trykke kroppen.
Også deres fødder og underben.

Mange børn sætter sig af den grund på deres underben eller sparker med fødderne, når de sidder på en stol eller i bilen. Urolige fødder kan nemlig finde ro ved at blive sat hårdt mod de voksnes ryglæn, når børnene sidder på bagsædet i bilen.
Og ingen voksne nyder vist at få et par stærke barnefødder i ryggen, når de kører bil.
Men der er altså helt logiske forklaringer på, at rigtig mange børn trykker og maser deres fødder mod noget.
De mærker ganske enkelt kroppen bedre, når leddene og musklerne presses sammen.
Kan børnenes fødder ikke nå gulvet, giver det risiko for ekstra urolige fødder og dermed urolige børn, når ben og fødder skal svæve frit i luften.

Handlekraftige børn løser problemet med de svævende fødder ved at trække fødderne op og sætte sig på dem, hvis og når det er muligt og nej: Det skader ikke deres krop.
Hvis der ikke er plads til at sætte sig på fødderne, for eksempel i bilen, kan problemet ofte løses ved at sætte en taske, måske en fast køletaske som fodstøtte i bilen.

Måske ved I ikke, hvor urolig kroppen kan blive, når fødderne ikke kan finde fast fodstøtte? Prøv at spørge en voksen i omgangskredsen, der har kortere underben end bænke, stole og sofaer er bygget til. Jeg er sikker på, at de kan beskrive problemet meget malende.

Med dette skriv inviterer jeg til, at voksne løbende vurderer om barn og stol passer sammen i forhold til barnets benlængde og krop.

Samtidig er det en opfordring til at udskifte udtryk som ”Få så de fødder ned” med forståelse for, at det er logisk og giver ro at sidde på sine egne fødder.
Vil I undgå skubbet fra 2 stærke fødder med gummistøvlerne på i ryglænet på førersædet, så vær kreativ med at finde fodstøtte til børnene på bagsædet!

God fornøjelse med at se, tjekke og justere børns behov for, at stole og børn passer sammen - så fødderne har god og fast fodstøtte.


Foto: Samara Russia og Joel

Kursusdag om sårbare børn og unge.
Er du ansvarlig for personale, der er omgivet af sårbare børn og unge? Eller arbejder du selv med denne målgruppe og oplever du, at der kan være brug for øget indsigt i, hvordan vi forstår dem og deres adfærd?
D. 27. september afholder vi, Connie Nissen og Malene Schiøtz, en kursusdag i Næstved. Dagen er målrettet plejefamilier og pædagoger, der arbejder indenfor specialområdet. Andre, der har lyst og behov for at deltage, er velkomne.
Der er få pladser tilbage. Så tryk på linket, hvis du vil læse mere, og melde andre eller dig selv til.
https://sansemotorik.dk/node/653

Rigtig god arbejdslyst og god fornøjelse med alle jeres vigtige og gode pædagogiske indsatser.

Måske ses vi ☺

Mange sensommerhilsner til jer alle fra Connie Nissen,
Privatpraktiserende ergoterapeut for børn og unge aut. samt Theraplay® terapeut