Den ny tøjsæson
Lige om lidt kommer den tid, hvor lange ærmer, lange bukser og lukkede jakker skal skiftes ud med lettere jakker, korte ærmer og korte bukseben.
Herligt for de fleste – men for nogle børn er det slet ikke sjovt. For børn, der er udfordret af en lav tolerance overfor berøringssansen, har ofte svært med overgange fra den ene sæson til det næste, fordi huden dermed skal vænne sig til andet tøj – eller intet tøj. For inden længe bliver det jo også tid til at have bare tæer på græsset og at få solcreme på, og så er disse børn typisk rigtig udfordret, hvilket kan skabe store frustrationer hos både børn og voksne.
Fælles for børn, som har en lav tolerance overfor berøringsindtryk, er, at de opfatter og registrerer sensoriske stimuli meget detaljeret og følsomt. Stimuli, som andre stort set ikke bemærker, og børnene kan derved føle ubehag og afvise berøringsstimuli, som andre nyder i stor stil.
Den lette berøring fra regn og vind på den bare hud eller græs, creme, sand, mad og tøjets syninger og stoffets struktur kan føles ubehagelige for disse børn.
Måske kan det sammenlignes med følelsen i huden efter at have rørt ved glasuld, brændenælder eller at være blevet solskoldet.
Det kan være godt at vide, at børn med lav tolerance overfor berøringsstimuli kan have glæde af aktiviteter, der stimulerer muskel-led sansen, hvilket blandt andet sker når barnets led skubbes sammen med rytmiske faste bevægelser (som når man ville gøre knoglerne ”kortere”), for når leddenes små sanseceller stimuleres rytmisk, virker det ofte beroligende på berøringssansen.
Samme effekt kan det have at lege sjove ”maselege” og når man skubber hinanden baglæns mens håndflader er holdt mod hinanden.
Ofte hjælper det at lade barnet som med en særlig tung dyne, søg på ”kugledyne” eller ”kædedyne”. Kugler og tyngden beroliger ofte barnets nervesystem mere end en let dyne.
Dermed er der en god chance for, at nervesystemet er mere roligt, når morgenpåklædningen begyndes.
Nogle børn har glæde af, at vi ”varmer huden op" og gør den klar til tøj eller creme ved at gnide huden rytmisk med et frottehåndklæde eller en hamphandske. Se godt efter om barnet ønsker det skal ske lidt stille eller mere heftigt.
Hvis I oplever, at tingene er gået i hårdknude, vil jeg anbefale, at I opsøger en kyndig og erfaren fagperson, for eksempel en børneergoterapeut, som kan give jer yderligere råd i forhold til jeres barn.
Børn, som har en lav tolerance overfor sensoriske input, kan let opfattes som stædige, styrende og kontrollerende, og det kan være provokende for mange voksne!
Men prøv jer frem. Både med forståelsen og med at gøre tingene anderledes og søg eventuelt hjælp.
God fornøjelse og så ønsker jeg jer allesammen et dejligt forår. Det kan ikke vare længe.
Mange hilsner til jer fra Connie Nissen
[Fra mit Facebook-opslag, d. 16. april 2017 om overgange til ny ”tøjsæson”]