27 apr 2018

Din ro er barnets tryghed

Nogle børn bliver let ophidsede og kan i raseri, afmagt, vrede, frustration eller skamfuldhed løbe væk fra os – og det kan være fristende at lade dem være helt alene med deres voldsomme følelser.

Allerførst, kan det være vigtigt at lade dem mærke, at vi respekterer deres behov for at være alene.

Men vi er nødt til at vise dem, at vi gerne ”vil dem”, når de vender tilbage. Når de har fået dækket behovet for at være alene og viser tegn på kontakt, er det afgørende for dem, at vi er klar til at ”være gode venner” igen.

De har nemlig brug for at mærke, at vi holder af dem, hjælper dem og guider dem tilbage til os, selv om de har været det, som vi sommetider kalder ”hysteriske”, ”provokerende” eller ”grænsesøgende”!

Derfor er mit råd, at vi tydeligt viser dem, at vi er til rådighed og ikke falder for fristelsen til at vende barnet ryggen og ignorere det, når de viser tegn til at ville i kontakt. Og slet ikke at bære nag.

Når barnet er klar til kontakt igen, så vær voksen - rolig og imødekommende.

Trøst barnet og giv gerne fysisk beroligende kontakt. Når voksne er rolige, smitter det.

Og når alle har ro på igen, er der mulighed for at finde årsagen til udbruddet og dermed også til at finde gode holdbare løsninger, som kan forebygge, at det sker igen og igen.

God fornøjelse.