7 okt 2019

Efterårsferie

Om en uges tid er det ferietid for mange børnefamilier.

Hårdt tiltrængt for rigtig mange børn, da de lange dage i daginstitution og i skole mildt sagt er temmelig krævende. Børn, som har en hverdag, der er lidt for presset, viser det ofte ved at have et meget svingende humør, perioder med nedsat appetit og rigelig kropslig uro.

Derfor er det bestemt ikke lige meget, hvordan vi planlægger den kommende ferieuge.

Selv om det er fristende at planlægge masser af arrangementer, ture og besøg, så kan indkøbsture med shopping, besøg i fremmede miljøer eller mange gæster faktisk være lige så anstrengende som en hel dag i børnehaven og i skolen.
Derfor foreslår jeg, at der allerede nu tages højde for det. Planlæg en ferieuge, hvor børnenes nervesystemer får en pause – ja en ægte ferie, hvor der reelt er tale om at kreere og slappe af. Dage med nedsat tempo er ægte ”guld” for børns udvikling. Børns nervesystemer nyder nemlig godt af, - ja, de er faktisk afhængige af - hverdags samvær med forældre i positive stunder med god tid.

Mangler I ideer til gode stunder, så kunne dagenes tilbud være: gemmelege, varme fodbade med efterfølgende fodmassage eller et langt karbad med grundig og stille frottering af hele kroppen. Lad dem også være med til at hugge brænde, lave fuglefoder og sjove børneretter i køkkenet. Gå en tur i langsomt børnetempo, hvor I sammen ser og mærker det I oplever: medvind/modvind, blødt græs, skrænter, løfte på sten, blade og grene, find døde og levnede insekter og snak om det i hører.

Det er også værdifuldt at sidde eller ligge tæt uden andet formål end at råhygge. Mange børn kan dermed mærke og føle, at vi holder af dem. Uanset alder! For det gælder både for den 13-årige og for børn på 1½ år.

Når små og store børn har en hverdag med et heftigt og tæt program, viser de det sandsynligvis kropsligt – uden at kunne sætte ord på. Det er derfor godt og relevant at bruge feriedage på at finde de små stunder frem med omsorg, fysisk tæthed og fuld opmærksomhed.

Det fremmer nærvær og giver god grobund for ro, både fysisk og psykisk og dejligt positivt selvværd.

Find roen og hyg jer - sammen! Rigtig god ferie.