6 jan 2021

Giv kroppen fuld gas

Nogle børn er meget opsøgende for heftig kropslig aktivitet. De kan opsøge sansestimuli så voldsomt og intens, at det kan virke forstyrrende og irriterende for andre.
 
Måske skubber, puffer, rører de ved mange ting og hiver i både børn og voksne. Sommetider så heftigt, at nogen kan komme til skade.
 
Med andre ord er denne gruppe børn i evig risiko for at blive upopulære og i risiko for at få tillagt ufine hensigter.
 
Men der kan være god grund til alt det skubberi – det kan nemlig skyldes helt naturlige sensoriske/fysiske behov.
 
Det lille barn, som har fået styr på at stå på egne ben, vil i en lang periode ofte øve sig i at mærke, hvad kroppen kan – og derfor skubber barnet andre børn, de flytter og skubber til møbler og de løfter på alt. Tasker, hynder, sko, måske endda på katte.
 
Andre børn er fysisk voldsommere end deres venner, fordi deres nervesystem har brug for mere intense stimuli, end andre børn har. Derfor er de "nødt til" at opsøge mere intense sansestimuli end andre børn for at kunne fornemme egen krop. De mærker faktisk bedst kroppen, når de tumler vildt, løber hurtigt, knokler på skrænter, bruger mange kræfter og bliver hammer forpustede.
 
Så for dem er det helt naturligt at ”give kroppen fuld gas” så de kan mærke sig selv.
Det hjælper ikke at straffe, udskamme eller at afvise børnene, når de foretager disse – for dem – helt naturlige meningsfulde bevægelser. Derimod hjælper det at tilbyde dem kontakt og aktiviteter, hvor de kan mærke kroppen – og meget gerne lidt voldsomt.
 
Her er forslag til aktiviteter, som et barn med behov for intense stimuli ofte har stor glæde af:
 
• Løb hurtigt sammen. Bliv forpustet, stakåndet og gør det igen og igen.
• Leg ”gå trillebør”, hvor barnet kan gå på sine arme på en sjov forhindringsbane
• Tilbyd barnet tungt ”arbejde”: Leg med tunge flasker/dunke/sandsække, brænde, store sten, grave huller, køre jord i trillebør.
• Lad barnet løfte tunge ting/varer: på indkøbsturen, vådt vasketøj
• Leg masser af ase/mase lege, hvor barnet skal ”mase sig fri” fra den voksnes ben eller fra et kærligt knus. Hold tilpas igen, så barnet skal kæmpe bravt.
• Skub hinanden: sæt børne/voksne håndflader mod hinanden eller lad barnet skubbe den voksne på ryg eller numse, når I skal ud og børste tænder, ud til bilen eller er på tur sammen.
• Lad barnet hoppe ned fra små og større højder: fra trappetrin, fra lygtekasser og fra væltede træer og fra sofaen.
• Lad barnet gå på den iskolde jord i kort tid med bare tæer og derefter direkte i et varmt fodbad.
• Jacuzzibad med masser af bobler.
• Høje gyngeture med gode pauser og cykelture på ujævnt underlag.
 
Alle disse aktiviteter indeholder sensoriske stimuli og aktivitet i kroppens muskler, som alle aktiverer og stimulerer neurologiske områder. Det øger barnets fornemmelse for egen krop og dermed imødekommes barnets evne til at mærke kroppen på en effektiv og meningsfuld måde.
 
Børnene vil elske at få lov til at give den ”gas” og at udføre disse aktiviteter sammen med omsorgsfulde voksne og sammen med vennerne.
 
God fornøjelse med at finde på aktiviteter med intense og heftige stimuli til glæde for en masse børn.