28 okt 2018

Mød usikre og stille børn med venlighed

Jeg møder meget ofte usikre og stille børn, som har svært ved at hilse, svare og hellere vil gemme sig, end have kontakt, når de møder andre. Især i nye omgivelser. Derfor har jeg lyst til at hilse jer fra dem alle og sige, at selv om de er meget tavse og har svært ved at hilse, at gi' hånd og at svare, når nogen taler til dem, så glæder de sig over, at vi hilser på dem.

De bliver osse tit meget glade og mere trygge, når de kan høre, at vi taler venligt til dem. De er nemlig ikke tavse og stille for at drille eller for at provokere os. De har bare – desværre – meget let ved at blive utrygge, og de har ofte også let ved at blive lidt angste. 
For indeni et stille tavst barn, er der ofte et meget uroligt og skrøbeligt nervesystem. 
Så de har meget brug for venlighed. Tit har de nemlig lyst til kontakt, det er bare for svært for dem.

Derfor gør det en positiv forskel hos disse børn, at vi ser og bemærker dem – også selv om de ikke svarer. For det beroliger deres nervesystem, at de møder og mærker venlighed og interesse. Og det er nemlig det, de har brug for: at få ro i et lidt oprørt og uroligt nervesystem.

Selv gør jeg ofte det, at jeg hilser på dem, mens jeg smiler og stille bemærker, hvad de – lige nu – er i gang med. Uden forventninger om returbemærkninger fra dem. For utrygge børn, generte børn og angste børn nyder – mindst lige så meget som andre børn – at vi ser dem og bemærker deres handlinger og deres gøremål.

Så bliv ikke fornærmet eller sur på de tavse børn – men hils på dem og smil til dem. Det trænger de til.