4 nov 2018

For tidligt fødte børn

Ofte møder jeg spørgsmål vedrørende børn, som er født for tidligt. Og ja: Det betyder meget, om børn fødes til tiden, eller om de fødes før forventet tid.

Børn, som er født til tiden, ligger i en livmoder, der giver dem præcis det, et ufødt barns udvikling har brug for. Dunkle, rolige og ensartede omgivelser. I livmoderen er der god lydbeskyttelse, ensartet temperatur og ingen pludselige og overraskende sanseindtryk. Her er gode muligheder for, at barnet kan bevæge kroppen mod livmoderens bløde og eftergivelige ”vægge” og på den måde få erfaring for, hvad kroppen kan. Barnet har masser af gange vendt og drejet sig – vendt bunden i vejret på sig selv. Hver eneste dag udvikler barnet sig i livmoderlivet. Rammerne er ideelle for god udvikling, både sensorisk, motorisk og neurologisk.

Når børn fødes for tidligt, er der områder i nervesystemet, der ikke har opnået fuld modenhed, og derfor er kontrasten stor, når for tidligt fødte børn kommer ud til omgivelser, som er helt anderledes end det rolige liv i livmoderen. 
Udenfor livmoderen er der mange uventede sansestimuli fra hænder og stemmer, fra kolde instrumenter og skarpt lys og – desværre – en del ubehagelige og smertefulde oplevelser. 
Alt dette er nødvendigt for at skabe de bedste muligheder for, at barnet kan overleve, og for at man kan følge barnets udvikling meget tæt.

Men fakta er, at det umodne barn oplever nogle helt andre forhold udenfor livmoderen, end det barn som fødes til tiden.

Derfor betyder det selvsagt meget for børnenes generelle udvikling, hvornår de er født.

Det er stadig ikke muligt for forskere at spå om konsekvenserne for det enkelte barn, som er født for tidligt – men alle er enige om, at vi er nødt til at holde øje med dem alle sammen.

Børn, som er født for tidligt, skal selvsagt udfordres, stimuleres og udvikle sig. Men vi er nødt til at tage særlige hensyn og vurdere det enkelte barns udvikling.

Børnenes umodne nervesystemer medfører nemlig, at der er tale om særlige behov. Tidligere troede vi, at der kun var tale om særlige behov i de allerførste år af børnenes liv. Nu ved vi, at der ofte er tale om særlige behov i længere tid.

Mit ønske er derfor, at vi alle har i baghovedet, at disse børn har behov for tilpassede sensoriske stimuli, trygge og forudsigelige rammer, og at de har brug for mange pauser i hverdagen, så det umodne nervesystem kan modnes optimalt.

Børnene skal udfordres, men det er afgørende, at vi tager højde for, at de let overstimuleres, ofte er følsomme overfor sanseindtryk og derfor er lette at aflede, overrumple, overvælde og dermed hurtigere udtrættes.

Med andre ord: børn, som er født før tid, har brug for at vi møder dem med forståelse og tilpassede udfordringer.

Så vil deres nervesystemer få de bedste betingelser for god udvikling.

Forældre til for tidligt fødte børn har fulgt deres børn op og nedture helt tæt og stået i et af livets store kriser fyldt med usikkerhed og frygt.

Derfor skal vi både tage et særligt hensyn til de for tidligt fødte børn og deres forældre.