4 feb 2018

Urolige børn savner fodstøtte

Det kan være vældig irriterende og frustrerende, når børn sidder uroligt på stolen, og der kan være mange grunde til, at de ikke sidder i ro.

Én af de hyppige årsager er, at børnenes fødder ikke kan nå ned og få fuld støtte på underlaget.
 

Tjek derfor altid om børnenes fødder har mulighed for at få fuld støtte på enten gulvet eller på den fodplade, som er på de stole, de små børn sidder på.
 

Alt for mange børn sidder nemlig og flagrer med benene uden at kunne nå gulvet, hvilket meget let medfører motorisk uro og efterfølgende skæld ud.

Er du i tvivl, så prøv det selv – eller spørg en voksen, som har korte underben, hvordan det er. De ved det nemlig. De ved, hvor anstrengende og uroskabende det er, når fødderne ikke kan nå gulvet.

Børn har brug for fast fodstøtte, alle steder - når de tegner, spiser og sidder i bilen. Uanset alder. Kan børn ikke mærke omgivelserne med fødderne, forsøger de at komme til det, og det gør de for eksempel, ved at sætte fødderne i ryglænet på den, som sidder foran dem i bilen, eller de sparker og rammer dem, som sidder overfor dem ved spisebordet eller ved siden af dem i børnehaven eller i skolen.

Men urolige fødder kan ofte få den nødvendige ro ved at få tilpas og god fodstøtte.
Find derfor fodskamler og fodstøtter frem og sæt for eksempel køletasken ved barnets fødder i bilen.
Mange voksne tillader ikke, at børnene sidder på deres underben, mens de spiser eller læser, men det kan led og muskler sagtens holde til – og det føles rart, hvis alternativet er at fødderne hænger og ikke kan nå ned på gulvet.

Det føles meget bedre at mærke ben og fødder på den måde end at have benene flagrende i luften.
Det skaber en bedre stemning når vi forsøger at løse problemet, fremfor at skælde ud over de urolige fødder. 

Ps. Udover fast fodstøtte er bevægelse altid at foretrække fremfor lange stillesidddende aktiviteter på stole.